La Teulada

Logo La Teulada

L’acte d’inauguració de l’equipament ha comptat amb unes 150 persones i la presència de representants dels organismes participants

Foto d’arxiu

Tarragona estrena un centre de creació col·lectiva i de promoció de l’economia social i solidària local. Es tracta d’un projecte liderat per La Teulada, la Xarxa Cooperativa de Tarragona, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i de Coop57.

La xarxa d’organitzacions de l’economia social i solidària és cada cop més extensa i diversa a la ciutat. Amanda Pérez, representant de La Teulada, ha explicat que “disposar d’estructures i espais de referència, com s’ha vist en altres ciutats i moviments col·lectius i autoorganitzats, ajuda a fer una passa endavant per la consolidació i el posicionament d’aquests projectes en l’entorn més proper”. És per això que Tarragona ara obre un equipament de 160 m2 de superfície útil destinat a organitzacions i col·lectius que s’han construït en base als valors del cooperativisme i que generen dinàmiques transformadores a la ciutat.

L’objectiu principal de La Teulada és el de generar canvis en el model socioeconòmic de la ciutat, impulsant maneres organitzatives per a l’activitat econòmica que siguin justes, democràtiques, solidàries i compromeses socialment i ambientalment. La seu de La Teulada permetrà fer més visible l’economia social i projectar els seus valors; així com generar discurs col·lectiu, incidint en la defensa -tant en l’àmbit polític com social- d’un determinat model de la societat i dels interessos de l’economia social.

El nou centre de La Teulada s’ha concebut, doncs, amb l’objectiu de ser un espai catalitzador de projectes d’intercooperació que, fruit del treball col·lectiu, ajudin a resoldre necessitats o problemàtiques complexes de la ciutat i així “treballar per una Tarragona que camini cap a models de ciutat més transformadora, sostenible i, en definitiva, millor per viure”, ha constatat Amanda Pérez, representant de La Teulada.

El local, situat a la planta baixa del número 22 del carrer Pin i Soler, inicialment donarà cabuda a 5 projectes cooperatius de la ciutat de forma estable -Actua, L’Escamot, Fòrum dels Barris, Cuentropía i El Far Cooperatiu-, alhora que funcionarà com espai obert de treball compartit per als diferents col·lectius i projectes de les economies transformadores locals. Un espai que també serà incubadora per a nous projectes cooperatius amb la finalitat que aquells que tenen més recorregut puguin acompanyar i ser mentors de les iniciatives més novells. L’intercanvi de coneixement, els processos d’ajuda mútua i la possibilitat de mancomunar serveis i recursos facilita la sostenibilitat dels projectes cooperatius més joves.

A través dels projectes propis de La Teulada, l’equipament també serà motor dinamitzador de la ciutat. Un d’ells és el Fòrum dels Barris, la Comunalitat Urbana de Tarragona liderada per la mateixa Teulada, i que té com a finalitat potenciar xarxes econòmiques urbanes a través de l’economia de proximitat als barris i impulsar nous projectes d’ajuda mútua de la mà del teixit veïnal i associatiu, del petit comerç, de les xarxes de suport mutu i les associacions veïnals.

També en confluència a l’obertura del local, La Teulada impulsarà aquest 2023 una proposta cultural gràcies al programa “L’Empenta, ajuts al foment del cooperativisme” que li ha concedit la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Simona Cerri, membre del Consell Rector de la Federació, ha afirmat que “un dels reptes fonamentals és promoure aquest tipus d’iniciatives, pols i ecosistemes cooperatius, de manera local”. Un projecte que consistirà en la programació de diverses jornades culturals per a la difusió del cooperativisme a la ciutat: xerrades, taules rodones, tallers de contes… per apropar l’economia social i solidària a la ciutadania, tot obrint físicament el local i essent eix vertebrador del foment del cooperativisme al conjunt de la ciutat i del territori.

Un projecte fruit d’una aliança público-cooperativa

Aquesta iniciativa és pionera a la ciutat i obre una porta en les polítiques públiques de desenvolupament local de Tarragona, ja que es tracta de la primera iniciativa d’aquest nivell en l’àmbit de la col·laboració público-cooperativa.

Per tirar endavant la posada en marxa del local en les condicions necessàries per al desenvolupament de les activitats socioeconòmiques que hi tindran lloc, s’ha assolit un finançament compartit entre:

  • Les entitats impulsores de la Teulada que s’ubicaran al local, que hi han aportat recursos i treball propi: un 33% del total del cost.
  • La cooperativa de serveis financers Coop57, a través d’un crèdit que aporta recursos i finançament ètic per fer possible el projecte: un 20% del cost total.
  • L’Ajuntament de Tarragona, mitjançant un ajut en el marc de les polítiques de promoció de l’ESS de la ciutat, a través de Tarragona Impulsa: un 47% del cost total.

La posada en marxa del local ha suposat un cost total de 148.300 € en matèria d’obra i adequació de l’espai.

El conseller de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, ha felicitat a totes les persones que formen part de La Teulada “per la seva feina, voluntat i entusiasme a l’hora de fer realitat aquest nou local, un espai que esdevindrà el punt visible de l’economia social a la ciutat de Tarragona”. Fortuny ha destacat que l’Ajuntament de Tarragona “aposta fermament per les aliances público-cooperatives, ja que treballant de la mà, la resposta que donem a la ciutadania es multiplica”. La creació d’aquest nou local ha comptat amb el suport i l’acompanyament de Tarragona Impulsa, des d’on també s’ha atorgat una subvenció de 70.000 euros per fer-lo realitat.

Les característiques tècniques de l’espai

El local està situat a una planta baixa amb unes característiques molt especials. Es tracta d’un espai en forma d’U, amb doble accés al carrer Pin i Soler, girant al voltant del pati de llums i el nucli d’escales de l’edifici en el que es troba i compta amb accés al pati posterior de la finca.

La relació diversa amb l’exterior permet dotar l’espai de diverses entrades de llum i ventilació naturals, un fet no massa habitual en els locals en planta baixa de la ciutat. El benestar que se’n derivarà ha estat un dels factors diferencials a l’hora d’escollir-lo com a futur espai de treball.

La proposta ha procurat reconèixer aquestes característiques i dotar de gran quantitat de transparència a les divisòries entre espais. Des de qualsevol racó del local es veu l’exterior, i gairebé totes les estances hi tenen accés directe; ventilen, d’una manera o altra.

El doble accés permet aprofitar la relació amb el carrer al màxim: dona visibilitat al local alhora que permet un ús més flexible de l’espai que consta de 160m2 útils dividits en 3 espais amb 6 taules de treball cadascun, un bany adaptat, una sala de reunions, un office, un espai taller de bicicletes en una de les entrades i una sala polivalent a l’altra.